italian food Krakow

Prawdziwie włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy

Restauracje włoskie to w kraju najbardziej popularny typ restauracji. Cenimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, pożywne i nie jest kosztowne. Z całą pewnością najczęściej jemy makarony. Bardziej wrażliwi goście próbują rzadsze potrawy – tortellini, polentę czy desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku elementom: czy trattoria korzysta z włoskich składników, czy w menu są też mniej typowe potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz jedzenie z wielu zakątków kraju. W najlepszej restauracji znajdziemy naturalny klimat Włoch.

Kuchnia włoska jest prosta, co nie zmienia tego, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Dobre wino z Włoch

Jakakolwiek knajpka włoska, która aspiruje do bycia klasycznym miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie powinna ignorować wina. Obiad w stylu włoskim z całą pewnością powinien obejmować też wino. Lampka czerwonego wina to przy włoskim posiłku kanon. jedzenie w Krakowie Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta i noto z Sycylii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać różnorodny zestaw win.

Charakterystyczna włoska restauracja

Mając ochotę poznać fenomen kuchni włoskiej bez wahania warto odwiedzić restaurację, która jest w stanie przygotować nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *