kuchnia włoska  Kraków

Prawdziwy włoski makaron czyli jaki?
Jeżeli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi fabrykanci i klienci na świecie jedzą na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są pewnie jedyną narodowością, która z radością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz na dzień.

restauracja w Krakowie

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie nadrzędne, a nie jako fundamentalne cukry, które akompaniują posiłkom jako danie pomocnicze – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest następnym perfekcyjnym przykładem pospolitej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odszukać makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno skonstruować proste bądź wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Restaurants near Main Market Square

   

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do stereotypowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz niewielka ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co lista składników – najzwyczajniej w świecie należy je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do zdobycia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron na ogół gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Toteż, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ulubionych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Tylko w owym czasie można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub innym, równie wyśmienitym daniem. Prosto, czysto oraz wyborne -o to chodzi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *