włoskie produkty

Apetyczny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokładnie z rejonu Kampania.
ill gusto italiano

Własną popularność zawdzięcza nie tylko dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednak równocześnie nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
włoska pasta   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie charakterystyczne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczywistości ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
Skąd w takim razie wziąć nowatorski, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie dużo droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – w samej rzeczy warto dopłacić i weselić się pysznym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *